Bodegas Romale
Bodegas Romale została założona w 1989 roku i znajduje się w Almendralejo, stolicy Tierra de Barros w centrum apelacji DO Ribera del Guadiana. Obszar ten jest idealny do uprawy winorośli, ponieważ jego żyzna gleba jest bogata w składniki odżywcze utworzone z czerwonej gliny na wapiennej skale i znajduje się na średniej wysokości 500 metrów nad poziomem morza.
Klimat charakteryzuje się całorocznym słońcem z wyjątkowo gorącymi latami i mroźnymi zimami, wiatrami atlantyckimi i rocznymi opadami deszczu od 400 do 500 litrów.
Winnica jest zaopatrywana przez rolników z obszaru Tierra de Barros. Wino jest butelkowane przy użyciu winogron z około 300 hektarów winnic, które są bezpośrednio kontrolowane przez personel techniczny Bodegi.
Pomimo faktu, że od niepamiętnych czasów lokalnymi odmianami tego obszaru były Pardina i Cayetana, Bodegas Romale zdecydowała się przygotować wina z odmian, które zostały niedawno wprowadzone do Tierra de Barros. Po restrukturyzacji winnicy była ona w stanie produkować białe wina z winogron takich jak Macabeo i Sauvignon Blanc oraz czerwone z użyciem Garnacha , Merlot , Cabernet Sauvignon i Mazuelo.

Bodegas Romale Privilegio Romale Coupage 2019 D.O. Ribera del Guadiana
Czerwone/wytrawne
Wino o intensywnym wiśniowym kolorze. W nosie jak i na podniebieniu mocno wyczuwalne czerwone owoce. W ustach pełne, okrągłe, świetnie zrównoważone.
Szczep
50% Tempranillo, 30% Cabernet Sauvignon, 20% Syrah
Region/Apelacja
Privilegio Romale Coupage 2019 D.O. Ribera del Guadiana
Dojrzewanie
5 miesięcy w beczce
Alkohol
14,5 %
Temperatura Serwowania
18-20°C



Bodegas Romale Vina Romale Cava Brut Nature D.O. Cava
Białe/musujące/wytrawne
Wino o delikatnym słomkowym kolorze. W nosie jak i na podniebieniu wyczuwalny jest wyraźny owocowy aromat. W ustach pełne, wytrawne, z intensywnym musowaniem drobnych bąbelków.
Szczep
60% Macabeo, 40% Parellada
Region/Apelacja
Vina Romale Cava Brut Nature D.O. Cava
Dojrzewanie
12 miesięcy
Alkohol
11,5 %
Temperatura Serwowania
6-8°C

Bodegas Romale Vina Romale Cava Semiseco D.O. Cava
Białe/musujące/
półwytrawne
Wino o delikatnym słomkowym kolorze. W nosie jak i na podniebieniu wyczuwalny jest delikatny Owocowy aromat. W ustach pełne, lekko słodkie, z intensywnym musowaniem drobnych bąbelków.
Szczep
60% Macabeo, 40% Parellada
Region/Apelacja
Vina Romale Cava Semiseco D.O. Cava
Dojrzewanie
12 miesięcy
Alkohol
11,5 %
Temperatura Serwowania
6-8°C



Bodegas Romale Vina Romale Cava Brut Nature Xarel.Lo D.O. Cava
Białe/musujące/wytrawne
Wino o delikatnym słomkowym kolorze, ze złotymi refleksami. W nosie jak i na podniebieniu wyczuwalne są cytrusowe aromaty. W ustach pełne, okrągłe, z intensywnym musowaniem drobnych bąbelków.
Szczep
100% Xarel.Lo
Region/Apelacja
Vina Romale Cava Brut Nature Xarel.Lo D.O. Cava
Dojrzewanie
12 miesięcy
Alkohol
12,5 %
Temperatura Serwowania
6-8°C

Bodegas Romale Vina Romale Cava Brut Nature Rosado D.O. Cava
Białe/musujące/wytrawne
Wino o wyraźnym różowym kolorze. W nosie jak i na podniebieniu wyczuwalne są aromaty czerwonych owoców. W ustach pełne, okrągłe, z intensywnym musowaniem drobnych bąbelków.
Szczep
100% Garnacha
Region/Apelacja
Vina Romale Cava Brut Nature Rosado D.O. Cava
Dojrzewanie
10 miesięcy
Alkohol
12,5 %
Temperatura Serwowania
6-8°C
