Cantine Capuzimatti
Winnica Capuzzimati została założona w 1952 roku przez Cataldo Capuzzimatiego.
W 1974 roku kierownictwo przeszło na jego dzieci, które do dziś zapewniają winifikację i
marketing wysokiej jakości win i napojów spirytusowych. Wraz z ciągłym rozwojem i rosnącym doświadczeniem ostatnich lat, nacisk nałożono na rozwój i doskonalenie win, teraz również jako DOP i IGP z winogronami z winnic w pobliżu Taranto i Salento. Winnica Capuzzimati znajduje się w centrum obszaru Salento, tj. w San Marzano di San Giuseppe – w samym sercu obszaru produkcyjnego Primitivo di Manduria.

Cantine Capuzimatti Primitivo di Manduria DOP
Czerwone/wytrawne
Intensywny rubinowy kolor. Aromaty wiśni i czerwonych owoców. W ustach dobrze ułożone, z wyrafinowaną strukturą i długim finiszem. Maceracja winogron odbywa się w kadziach Ze stali nierdzewnej w kontrolowanej temperaturze. Starzenie odbywa się przez 3 mieisące w kadziach Stalowych i 3 miesiace w butelce.
Szczep
100% Primitivo
Region/Apelacja
Primitivo di Manduria DOP
Dojrzewanie
3 miesiące w kadziach Inox
Alkohol
14 %
Temperatura Serwowania
14-16°C
Nagrody i wyróżnienia
Gambero Rosso 2 Bicchieri



Cantine Capuzimatti Don Cataldo Primitivo di Manduria DOP
Czerwone/wytrawne
Intensywny ciemny czerwony kolor. Dżemowe aromaty czerwonych owoców, w towarzystwie intensywnych nut przyraw. W ustach dobrze ułożone, z wyrafinowaną strukturą i mocnym owocowym charakterze. Maceracja winogron odbywa się w kadziach Ze stali nierdzewnej w kontrolowanej temperaturze. Starzenie odbywa się przez 6 mieisęcy w dębowych beczkach francuskich i 3 miesiace w butelce.
Szczep
100% Primitivo
Region/Apelacja
Don Cataldo Primitivo di Manduria DOP
Dojrzewanie
6 miesięcy w dębowych beczkach francuskich i 3 miesiące w kadziach Inox
Alkohol
14,5 %
Temperatura Serwowania
16-18°C
Nagrody i wyróżnienia
Gambero Rosso 2 Bicchieri

Cantine Capuzimatti Malvasia Nera IGP Salento
Czerwone/wytrawne
Intensywny ciemny czerwony kolor. Aromaty Czerwonych owoców. W ustach dobrze ułożone, o miękkich taninach. Maceracja winogron odbywa się w kadziach Ze stali nierdzewnej w kontrolowanej temperaturze.
Szczep
100% Malvasia
Region/Apelacja
Malvasia Nera IGP Salento
Alkohol
13,5 %
Temperatura Serwowania
18-20°C



Cantine Capuzimatti Primitivo IGP Salento
Czerwone/wytrawne
Intensywny ciemny czerwony kolor. Aromaty Czerwonych owoców. W ustach dobrze ułożone, o miękkich taninach. Maceracja winogron odbywa się w kadziach Ze stali nierdzewnej w kontrolowanej temperaturze.
Szczep
100% Primitivo
Region/Apelacja
Primitivo IGP Salento
Alkohol
13,5 %
Temperatura Serwowania
18-20°C

Cantine Capuzimatti Susumaniello IGP Salento
Czerwone/wytrawne
Intensywny ciemny czerwony kolor. Aromaty czerwonych owoców. W ustach krągle, dobrze ułożone, i długim finiszu. Maceracja winogron odbywa się w kadziach Ze stali nierdzewnej w kontrolowanej temperaturze.
Szczep
100% Susumaniello
Region/Apelacja
Susumaniello IGP Salento
Alkohol
13,5 %
Temperatura Serwowania
18-20°C



Cantine Capuzimatti Malvasia IGP Salento
Białe/wytrawne
Jasno słomkowy kolor. Intensywny kwiatowy aromat z akcentami białych owoców. W ustach pełne dobrze zbudowane, owocowe i świeże. Po zmiażdżeniu moszcz jest chłodzony do temperatury 8-10°C, aby umożliwić mu statyczne oczyszczenie. Klarowny moszcz jest następnie poddawany jest fermentacji alkoholowej poprzez inokulowanie wybranych drożdży. Temperatura fermentacji wacha się pomiędzy 14 a 16°C.
Szczep
100% Malvasia
Region/Apelacja
Malvasia IGP Salento
Dojrzewanie
4 miesiące w kadziach inox i 2 miesiące w butelce
Alkohol
13 %
Temperatura Serwowania
10-12°C

Cantine Capuzimatti Chardonnay IGT Salento
Białe/wytrawne
Jasno słomkowy kolor. Intensywny aromat Egzotycznych owoców. W ustach pełne dobrze zbudowane, owocowe i świeże. Po zmiażdżeniu moszcz jest chłodzony do temperatury 8-10°C, aby umożliwić mu statyczne oczyszczenie. Klarowny moszcz jest następnie poddawany jest fermentacji alkoholowej poprzez inokulowanie wybranych drożdży. Temperatura fermentacji wacha się pomiędzy 14 a 16°C.
Szczep
100% Chardonnay
Region/Apelacja
Chardonnay IGT Salento
Dojrzewanie
2 miesiące w kadziach inox
Alkohol
12 %
Temperatura Serwowania
10-12°C



Cantine Capuzimatti Gallica Primitivo di Manduria DOP
Czerwone/wytrawne
Intensywny ciemny czerwony kolor. Dżemowe aromaty czerwonych owoców, w towarzystwie intensywnych nut przyraw. W ustach dobrze ułożone, z wyrafinowaną strukturą i mocnym owocowym charakterze. Maceracja winogron odbywa się w kadziach Ze stali nierdzewnej w kontrolowanej temperaturze. Starzenie odbywa się przez 6 mieisęcy w dębowych beczkach francuskich i 3 miesiace w butelce.
Szczep
100% Primitivo
Region/Apelacja
Gallica Primitivo di Manduria DOP
Dojrzewanie
3 miesięcy w dębowych beczkach francuskich i 3 miesiące w butelce
Alkohol
14 %
Temperatura Serwowania
16-18°C