Cantine Capuzimatti

Winnica Capuzzimati została założona w 1952 roku przez Cataldo Capuzzimatiego.
W 1974 roku kierownictwo przeszło na jego dzieci, które do dziś zapewniają winifikację i
marketing wysokiej jakości win i napojów spirytusowych. Wraz z ciągłym rozwojem i rosnącym doświadczeniem ostatnich lat, nacisk nałożono na rozwój i doskonalenie win, teraz również jako DOP i IGP z winogronami z winnic w pobliżu Taranto i Salento. Winnica Capuzzimati znajduje się w centrum obszaru Salento, tj. w San Marzano di San Giuseppe – w samym sercu obszaru produkcyjnego Primitivo di Manduria.

logo capuzzimati

Cantine Capuzimatti Primitivo di Manduria DOP

Czerwone/wytrawne

Intensywny rubinowy kolor. Aromaty wiśni i czerwonych owoców. W ustach dobrze ułożone, z wyrafinowaną strukturą i długim finiszem. Maceracja winogron odbywa się w kadziach Ze stali nierdzewnej w kontrolowanej temperaturze. Starzenie odbywa się przez 3 mieisące w kadziach Stalowych i 3 miesiace w butelce.

Szczep

100% Primitivo

Region/Apelacja

Primitivo di Manduria DOP

Dojrzewanie

3 miesiące w kadziach Inox

Alkohol

14 %

Temperatura Serwowania

14-16°C

Nagrody i wyróżnienia

Gambero Rosso 2 Bicchieri

logo capuzzimati

Cantine Capuzimatti Don Cataldo Primitivo di Manduria DOP

Czerwone/wytrawne

Intensywny ciemny czerwony kolor. Dżemowe aromaty czerwonych owoców, w towarzystwie intensywnych nut przyraw. W ustach dobrze ułożone, z wyrafinowaną strukturą i mocnym owocowym charakterze. Maceracja winogron odbywa się w kadziach Ze stali nierdzewnej w kontrolowanej temperaturze. Starzenie odbywa się przez 6 mieisęcy w dębowych beczkach francuskich i 3 miesiace w butelce.

Szczep

100% Primitivo

Region/Apelacja

Don Cataldo Primitivo di Manduria DOP

Dojrzewanie

6 miesięcy w dębowych beczkach francuskich i 3 miesiące w kadziach Inox

Alkohol

14,5 %

Temperatura Serwowania

16-18°C

Nagrody i wyróżnienia

Gambero Rosso 2 Bicchieri

logo1

Cantine Capuzimatti Malvasia Nera IGP Salento

Czerwone/wytrawne

Intensywny ciemny czerwony kolor. Aromaty Czerwonych owoców. W ustach dobrze ułożone, o miękkich taninach. Maceracja winogron odbywa się w kadziach Ze stali nierdzewnej w kontrolowanej temperaturze.

Szczep

100% Malvasia

Region/Apelacja

Malvasia Nera IGP Salento

Alkohol

13,5 %

Temperatura Serwowania

18-20°C

logo1

Cantine Capuzimatti Primitivo IGP Salento

Czerwone/wytrawne

Intensywny ciemny czerwony kolor. Aromaty Czerwonych owoców. W ustach dobrze ułożone, o miękkich taninach. Maceracja winogron odbywa się w kadziach Ze stali nierdzewnej w kontrolowanej temperaturze.

Szczep

100% Primitivo

Region/Apelacja

Primitivo IGP Salento

Alkohol

13,5 %

Temperatura Serwowania

18-20°C

logo capuzzimati

Cantine Capuzimatti Susumaniello IGP Salento

Czerwone/wytrawne

Intensywny ciemny czerwony kolor. Aromaty czerwonych owoców. W ustach krągle, dobrze ułożone, i długim finiszu. Maceracja winogron odbywa się w kadziach Ze stali nierdzewnej w kontrolowanej temperaturze.

Szczep

100% Susumaniello

Region/Apelacja

Susumaniello IGP Salento

Alkohol

13,5 %

Temperatura Serwowania

18-20°C

logo capuzzimati

Cantine Capuzimatti Malvasia IGP Salento

Białe/wytrawne

Jasno słomkowy kolor. Intensywny kwiatowy aromat z akcentami białych owoców. W ustach pełne dobrze zbudowane, owocowe i świeże. Po zmiażdżeniu moszcz jest chłodzony do temperatury 8-10°C, aby umożliwić mu statyczne oczyszczenie. Klarowny moszcz jest następnie poddawany jest fermentacji alkoholowej poprzez inokulowanie wybranych drożdży. Temperatura fermentacji wacha się pomiędzy 14 a 16°C.

Szczep

100% Malvasia

Region/Apelacja

Malvasia IGP Salento

Dojrzewanie

4 miesiące w kadziach inox i 2 miesiące w butelce

Alkohol

13 %

Temperatura Serwowania

10-12°C

logo capuzzimati

Cantine Capuzimatti Chardonnay IGT Salento

Białe/wytrawne

Jasno słomkowy kolor. Intensywny aromat Egzotycznych owoców. W ustach pełne dobrze zbudowane, owocowe i świeże. Po zmiażdżeniu moszcz jest chłodzony do temperatury 8-10°C, aby umożliwić mu statyczne oczyszczenie. Klarowny moszcz jest następnie poddawany jest fermentacji alkoholowej poprzez inokulowanie wybranych drożdży. Temperatura fermentacji wacha się pomiędzy 14 a 16°C.

Szczep

100% Chardonnay

Region/Apelacja

Chardonnay IGT Salento

Dojrzewanie

2 miesiące w kadziach inox

Alkohol

12 %

Temperatura Serwowania

10-12°C

logo capuzzimati

Cantine Capuzimatti Gallica Primitivo di Manduria DOP

Czerwone/wytrawne

Intensywny ciemny czerwony kolor. Dżemowe aromaty czerwonych owoców, w towarzystwie intensywnych nut przyraw. W ustach dobrze ułożone, z wyrafinowaną strukturą i mocnym owocowym charakterze. Maceracja winogron odbywa się w kadziach Ze stali nierdzewnej w kontrolowanej temperaturze. Starzenie odbywa się przez 6 mieisęcy w dębowych beczkach francuskich i 3 miesiace w butelce.

Szczep

100% Primitivo

Region/Apelacja

Gallica Primitivo di Manduria DOP

Dojrzewanie

3 miesięcy w dębowych beczkach francuskich i 3 miesiące w butelce

Alkohol

14 %

Temperatura Serwowania

16-18°C

WYBIERZ WINNICĘ

Oferta Innych Winnic

Wybieraliśmy winnice z niezmierną skrupulatnością, aby wina pochodziły z wyjątkowych i najlepszych winnic, nieraz z setkami lat tradycji. Oferujemy ponad 50 różnych win, z których każde jest wyjątkowe i dające odmienne doznania.