Cantine Sportoletti
Rodzina Sportoletti, zajmowała się rolnictwem od pokoleń, zawsze z pasją poświęcając się produkcji wina. Pod koniec lat 70-tych bracia Ernesto i Remo, postanowili poświęcić się wyłącznie uprawie winorośli. W 1979r. wyprodukowali pierwsze 1000 butelek z własną etykietą.
Od tego czasu rozpoczęła się długa podróż w poszukiwaniu idealnej równowagi między innowacją a tradycją, starając się jak najbardziej wykorzystać potencjał terroir wzgórz Spello i Asyżu, gdzie znajduje się około 25 hektarów winnic rodziny Sportoletti.
Obecnie produkowanych jest pięć win: Assisi Rosso DOP, Assisi Grechetto DOP, Villa Fidelia Bianco IGP, Villa Fidelia Rosso IGP i Villa Fidelia Passito IGP.
Produkcja od dekady stabilizuje się na poziomie 200 000 butelek rocznie. Od 1998 roku firma korzysta z prestiżowego doradztwa enologicznego i agronomicznego Riccardo Cotarella.
Na wysokości około 500 metrów nad poziomem morza, rodzina Sportoletti posiada około 2000 drzew oliwnych, odmian Moraiolo, wykorzystywanych do produkcji doskonałej oliwy z oliwek Extra Virgin.

Cantine Sportoletti Assisi Grechetto DOP
Białe/Wytrawne
Intensywny żółty kolor. Delikatne aromaty jaśminu, brzoskwini i jabłka. Na podniebieniu gładkie z mineralną nutą na finiszu. Apelacja DOC Assisi powstała w roku 1997, w celu potwierdzenia aspiracji winiarskich regionu, znanego głównie z produkcji oliwy extra virgine. Grechetto jest jednym z kilku rdzennych odmian regionu i było zawsze uprawiane w celu produkcji win strukturalnych i gatunkowych.
Szczep
100% Grechetto
Region/Apelacja
Assisi Grechetto DOP
Alkohol
13 %
Temperatura Serwowania
14-16°C
Nagrody i wyróżnienia
Gambero Rosso 2 Bicchieri



Cantine Sportoletti Assisi Rosso DOP
Czerwone/wytrawne
Intensywny rubinowy kolor. Aromaty wiśni i malin, słodkich przypraw i czekolady. Na podniebieniu miękkie i dobrze zbudowane, elegancką teksturą i miękkimi taninami. Zbiór wina zaczyna się na początku września od Merlota, później Cabernet Sauvignon i na końcu Sagiovese. Winogrona są od razu odszypułkowane i umiejscowiane w fermentorach na 10-15 dni w celu maceracji. Winifikacja winogron odbywa się oddzielnie dla każdej z odmian. Wino jest następnie starzone przez kilka miesięcy w dębowych beczkach francuskich i potem przez około 6 miesięcy „układa” się w butelce.
Szczep
50% Sangiovese, 30 % Merlot, 20% Cabernet Sauvignon
Region/Apelacja
Assisi Grechetto DOP
Dojrzewanie
Kilka miesięcy we francuskiej beczce dębowej
Alkohol
14,5 %
Temperatura Serwowania
18°C
Nagrody i wyróżnienia
Gambero Rosso 1 Bicchieri

Cantine Sportoletti Villa Fidelia Bianco Umbria IGP
Białe/Wytrawne
Intensywny żółty kolor z zielonkawymi refleksami. Typowy dla chardonnay aromat masła i wanilii. Delikatne aromaty orzechów laskowych, tropikalnych owoców i ziół. Na podniebieniu świetnie zbudowane, z długim, wręcz balsamicznym finiszem. Winogrona po zbiorze transportowane są do piwniczki, gdzie są natychmiast odszypułkowane i schładzane suchym lodem do temperatury 8-10°C. Czynność ta powoduje, że powstaje beztlenowe środowisko dzięki czemu dochodzi do optymalnej ekstrakcji aromatów, chroni to również przed utlenianiem winogron. Fermentacja przebiega w 228-litrowych dębowych beczkach francuskich, proces ten trwa przez około 4 miesiące, po czym wino „odpoczywa” w butelce przez minimum rok zanim trafi do sprzedaży.
Szczep
50% Grechetto, 50% Chardonnay
Region/Apelacja
Assisi Grechetto DOP
Dojrzewanie
4 miesiące we francuskiej beczce dębowej
Alkohol
14 %
Temperatura Serwowania
8-10°C
Nagrody i wyróżnienia
Gambero Rosso 2 Bicchieri, Wine Advocate 90pkt



Cantine Sportoletti Villa Fidelia Rosso Umbria IGP
Czerwone/wytrawne
Intensywny czerwony kolor. Aromaty dżemu jeżynowego, Tabaki, lukrecji i czekolady. Na podniebieniu okazałe i eleganckie z Jedwabistymi taninami i bogatym, długim finiszem. Zbiór wina zaczyna się na początku września od Merlota, później Cabernet Sauvignon i na końcu Cabernet Franc. Winogrona są od razu odszypułkowane i umiejscowiane w fermentorach na około 15 dni w celu maceracji. Fermentacja przebiega w 228-litrowych dębowych beczkach francuskich, proces ten trwa przez około 12 miesięcy, po czym wino „odpoczywa” w butelce przez minimum dwa lata zanim trafi do sprzedaży.
Szczep
70% Merlot, 20% Cabernet Sauvignon, 10% Cabernet Franc
Region/Apelacja
Assisi Grechetto DOP
Dojrzewanie
12 miesięcy we francuskiej beczce dębowej
Alkohol
15 %
Temperatura Serwowania
18-20°C
Nagrody i wyróżnienia
Gambero Rosso 2 Bicchieri, Wine Advocate 92pkt