Caveau La Suzienne
Pewnej nocy 1564 roku Karol IX i jego matka przybyli do Suze, w celu ochrzczenia córki Francois de la Baume, Lorda Suze i gubernatora Prowansji. Podczas uroczystości odbywających się w mieście Francois de Beaume zaoferował swoim gościom lokalne wino, które było tak zachwycające, że Katarzyna Medycejska wróciła do Suze w lipcu 1579 roku aby nabyć winorośl, która wyprodukowała ten „boski napój”.
W 1925 roku, świadomi trudności związanych z uprawą winorośli, kilku plantatorów, wśród których byli Louis Boyer i Leon Boudon(który był burmistrzem miasta) postanowiło zebrać się, aby wybrać odmiany winorośli i wspólnie zaoferować wysokiej jakości produkcję. 80 pierwszych członków wyznaczyło Louisa Boyera na szefa spółdzielni. Prowadzona z rozwagą i autorytetem rozrosła się do 880 członków, rozsianych po całym mieście South Drome i Noth Vaucluse.
La Suzienne to piwnica spółdzielni z siedzibą w Suze La Rousse, położona na południowym krańcu Drome Provencale. Na obrzeżach winnic Grignan-les-Adhemar i Cotes du Rhone Villages, Suze la Rousse, hot spot tradycji prowansalskiej, znany jest zarówno ze słynnych win, Uniwersytetu Wina jak i feudalnego zamku z widokiem na winnicę.
Niedaleko rynków Comtat Venaissin i Dauphiné, Ziemia La Suzienne obejmuje 22 miasta w trójkącie łączącym Montélimar Tulette i Bollène. W tych różnych krajobrazach mieszających dęby, dęby truflowe, lawendę i drzewo oliwne, gleba wykazuje różnorodność – skalista na płaskowyżu, ale gliniasta na równinach. Natura korzysta również z bardzo specyficznych mikroklimatów. Od Grignan do Suze to bogactwo pozwala zaoferować panel win wystarczająco szerokich, aby być reprezentatywnym dla pokrycia terenu.
La Suzienne produkuje 3 główne apelacje – Côtes du Rhône, Côtes du Rhône Villages i Grignan-les-Adhémar. Plantatorzy winorośli z La Suzienne szczególnie dbają o tę ostatnią, nową apelację z doliny Rodanu od października 2010 roku. Ze względu na swoją sytuację i ustawienia, piwnica pokrywa około 40%, co stawia La Suzienne jako pierwszego producenta tej młodej apelacji z etykietą terroir.

Caveau La Suzienne Chateau Chartroussas Grignan-les-Adhemar
Czerwone/wytrawne
Intensywny czerwony kolor, z odcieniem granatu. Typowe wino z regionu Grignan-les-Adhemar. W nosie na początku wyczuwalne kwiatowe aromaty, z czasem przechodzące w nuty zapachowe czerwonych jagód i suszonych owoców. W ustach świeże, pełne, z długim finiszem i okrągłymi taninami.
Szczep
70% Grenache Noir, 30% Syrah
Region/Apelacja
Chateau Chartroussas Grignan-les-Adhemar
Alkohol
13 %
Temperatura Serwowania
15°C



Caveau La Suzienne Grignan-les-Adhemar „Le Lutin” Rouge
Czerwone/wytrawne
Ciemny czerwony kolor. Aromaty czerwonych Owoców, wiśni i jeżyn. Bardzo pijalne.
Szczep
70% Grenache Noir, 30% Syrah
Region/Apelacja
Grignan-les-Adhemar „Le Lutin” Rouge
Alkohol
13 %
Temperatura Serwowania
14-15°C

Caveau La Suzienne Cotes du Rhone Villages Cuvee La Grise
Czerwone/wytrawne
Piękne wino, dobrze zrównoważone. Potencjał Starzenia tego wina wynosi minimum 7 lat. Intensywny wiśniowo-czerwony kolor. Aromaty gotowanych Owoców, śliwek, wanilii i drewna.
Szczep
70% Grenache Noir, 30% Syrah
Region/Apelacja
Cotes du Rhone Villages Cuvee La Grise
Dojrzewanie
9 miesięcy w dębowych beczkach
Alkohol
13 %
Temperatura Serwowania
16°C



Caveau La Suzienne Cotes du Rhone Villages Cuvee La Grise
Czerwone/wytrawne
Intensywny czerwony kolor, z odcieniem granatu. Wino gęste, pachnące intensywnie czerwonymi owocami i wanilią. Dobrze zrównoważone, taniczne, okrągłe a zarazem gładkie na podniebieniu.
Szczep
50% Grenache Noir, 25% Syrah, 25% Carignan
Region/Apelacja
Cotes du Rhone Villages Cuvee La Grise
Dojrzewanie
9 miesięcy w dębowych beczkach
Alkohol
13 %
Temperatura Serwowania
16°C

Caveau La Suzienne Grignan-les-Adhemar „Rabassiere”
Czerwone/wytrawne
Intensywny czerwony kolor, z odcieniem granatu. Typowe wino z regionu Grignan-les-Adhemar. Aromaty dzikiej wiśni i jeżyn z domieszką nuty dębu, przypraw i liścia laurowego.
Szczep
70% Grenache Noir, 30% Syrah
Region/Apelacja
Grignan-les-Adhemar „Rabassiere”
Dojrzewanie
9 miesięcy w dębowych beczkach
Alkohol
13 %
Temperatura Serwowania
14-15°C
